Poročni prstani so nepogrešljiv del poročnega nakita

Poročni prstani so prstani, ki so narejeni posebej za poroke in imajo kot taki globok simboličen pomen. S poročnimi prstani si bodoča zakonca obljubljata večno ljubezen, ki jo simbolično podarita drug drugemu v obliki prstanov. Zaradi te simbolike se pričakuje, da bosta zakonca prstana nosila do konca življenja, zato je izbira primernih prstanov še toliko bolj zavezujoča. V preteklosti je bila izbira primernih prstanov precej ozka, saj se je pričakovalo, da sta poročna prstana narejena iz zlata, ter da sta po obliki povsem enaka. Dandanes pa takih omejitev ni več, izbirati je mogoče med različnimi materiali in oblikami, jih kombinirati z dragimi kamni, ter se odločiti med različnimi izvedbami za ženina in nevesto.

Čudoviti poročni prstani

Glavne smernice za lažjo izbiro poročnih prstanov

 Izbira pravih poročnih prstanov, ki bodo ostali lep spomin na poroko in bodo hkrati živeli z nami kot odraz zveste ljubezni med partnerjema, zavzema v pripravah na poročni dan posebno mesto. Že izbira primernega zlatarja, ki bo znal prisluhniti našim željam, se lahko izkaže za pravi podvig. Nato pa se je med množico različnih predlogov potrebno odločiti še za primerna prstana. A da ta izkušnja ne bi bila preveč stresna, se lahko na obisk zlatarja delno pripravimo že vnaprej. Najprej je dobro določiti znesek, ki smo ga pripravljeni nameniti za poročna prstana. S tem bo rešena marsikatera zadrega pri zlatarju. Dobro se je tudi pogovoriti, za kakšen material se bomo odločili. Klasična izbira za poročne prstane je rumeno zlato, čeprav mu vse bolj konkurira belo zlato, nič neobičajnega pa niso niti sodobno oblikovani prstani iz srebra, jekla in drugih kovin.

Zlati poročni prstani: belo zlato, rumeno in rdeče zlato

 Zlato velja za najbolj žlahtno kovino, ki s svojim rumenim sijajem izraža toplino ljubezni. Zlato v čisti obliki je zelo mehko, zato se za poročni nakit le redko uporablja v čisti obliki. Veliko bolj običajne so zlitine z drugimi kovinami, ki mu podelijo trdnost. Če sestavljajo te primesi nikelj ali cink, dobi zlato srebrnkast lesk, zato rečemo, da gre za belo zlato. Če pa se čistemu zlatu doda baker, govorimo o rdečem zlatu. Za poročne prstane je navadno, rumeno zlato najbolj običajno in tradicionalno. Prav zato se veliko mladih parov raje odloča za belo zlato, ki je s svojim srebrnkastim leskom bolj sodobnega in univerzalnega videza, ki ga je mogoče lažje kombinirati še z drugimi kosi nakita.

Zlati poročni prstani

Še drugačni poročni prstani: srebrni in jekleni

 Zlato pa ni edini material, iz katerega so lahko narejeni poročni prstani. Te je pravzaprav mogoče narediti iz katerega koli materiala. Srebrni poročni prstani so prav tako zelo lepi izdelki, za katere se odloča precej parov. Srebro ima jasnejši lesk, ki naj bi simboliziral čistost in ujeto srebrno svetlobo mesečine. Srebrni poročni prstani so tudi cenovno veliko bolj dostopnejši od zlatih ali platinastih prstanov, zato so primerna izbira za tiste, ki imajo omejen proračun za poroko. Cenejši pa so tudi poročni prstani iz drugih plemenitih kovin, kot so jeklo ali tungsten. Ti prstani so, tako kot srebrni poročni prstani, zelo lepi prstani, za katere se odločajo pari, ki hočejo izbrati sodoben material za svoj poročni nakit. Slabša lastnost jeklenih prstanov pa je ta, da jih ni mogoče naknadno širiti ali ožati, kot je to mogoče z zlatimi ali srebrnimi prstani.

Srebrni poročni prstani

Unikatna poročna prstana, ki ju naredita drug drugemu

 Postopek izbiranja poročnih prstanov si je mogoče precej poenostaviti, če se odločimo za unikatne izdelke. Poročni prstani, narejeni po našem naročilu, bodo zagotovo najbolje izražali naš oseben okus in slog. Pri oblikovanju imamo namreč povsem proste roke: določimo material, vzorec, velikost in drage kamne, če jih želimo vključiti v prstan. To je tudi dobra priložnost, da se odločimo za prstane, ki se bodo vizualno dopolnjevali z zaročnim in z njim tvorili celovito enoto, ki bo skladno delovala na prstu neveste. Če pa bi svojim poročnim prstanom radi vdihnili še dodatno zgodbo, ki bo bodoča zakonca še bolj povezovala, se lahko zaročenca odločita sama oblikovati svoja prstana. Nekateri zlatarji namreč v svojo ponudbo vključujejo tudi kratko delavnico oblikovanja svojih poročnih prstanov. Tako izdelani poročni prstani imajo še večjo povezovalno in simbolično moč. 

Ostali poročni nakit: tiare, verižice in uhani

 Poročni prstani so sicer zelo pomembni, vendar pa niso edini poročni nakit. Še posebej za neveste je poroka eden izmed najbolj posebnih dni njihovega življenja, saj je pomemben del obreda izbira primerno svečane obleke. Poročni nakit, ki ga nosi nevesta na poroko, naj bi svečanost njene obleke in celotne zunanjosti zgolj še poudarjal. Ko torej izbiramo poročni nakit, pazimo, da ne pretiravamo s preveč kosi, da ne bi s tem zasenčili osrednjo vlogo, ki jo igra izbira obleke. Bolje je izbrati le en ali dva kosa, ki diskretno poudarjata nevestino lepoto. Največkrat izbrani kosi poročnega nakita so verižice in uhani. Če pa imamo načrtovano bogato pričesko, je mogoče kose poročnega nakita vključiti tudi kot lasne dodatke. Med najbolj priljubljenimi so manjše tiare ali posebej oblikovane lasne sponke, ki poudarijo pričesko.

Poročni nakit

 

IMATE VPRAŠANJE?    


VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA   

PONEDELJEK - PETEK:                   
10.00h- 12.00h in 14.00h-17.00 ali             
po predhodnem dogovoru!     

       
SOBOTE:            
Po predhodnem dogovoru!