Zaročni prstani so pomemben prvi korak do sanjske poroke

Zaročni prstani, oziroma skrbno izbran en in edini zaročni prstan, predstavlja pomemben korak v skupnem življenju para, ki namerava svojo prihodnost preživeti skupaj. Z zaročnim prstanom moški izpove svojo ljubezen ženski in ji v znak predanosti podari prstan. A zaročni prstani ni samo obljuba poroke, ki je prelomna točka vsakega daljšega odnosa. Je tudi znak, da je moški dovolj pozoren, da opazi, kakšen slog prstana najbolj pristoji njegovi izbranki in obenem izraža njeno individualnost. In nenazadnje, zaročni prstan, ki je pravilne velikosti, pove tudi nekaj o tem, kako iznajdljiv je moški in kako zelo se je potrudil, da je izbral zares pravi prstan.

Zaročni prstan

Zaročni prstan: pravila dobre izbire

Veliko moških se prvič loti kupovanja nakita prav takrat, ko začnejo izbirati zaročni prstan za svojo izbranko. Ni torej čudno, da so mnogi precej izgubljeni med pestro ponudbo, ki je na voljo v zlatarnah. A ni razloga za preplah, ker nam osnovna pravila dobre izbire pomagajo, da si z nekaj preprostimi odločitvami precej zožimo izbor. Najprej je dobro raziskati tehnično plat in diskretno izvedeti, kakšno velikost prstana sploh potrebujemo. Prava velikost zaročnega prstana je absolutni predpogoj, da bo ostala zaroka v spominu kot lep dogodek brez grenkih priokusov s popravki zaročnega prstana. Pri tem se svetuje nekaj iznajdljivosti: če izbranka že nosi nakit, je potrebno le izmeriti premer enega od njenih kosov. Zaplete pa se, če do njenega prstana ni mogoče zlahka priti, oziroma ženska niti ne nosi nakita. V tem primeru je dobro zaprositi za pomoč njeno prijateljico ali sestro, ki bo do te informacije prišla po “žensko”.

Zaročni prstani: belo zlato z diamantom ali še kaj drugega?

Tako kot se za klasične poročne prstane največkrat uporablja rumeno zlato, je za poročne in zaročne prstane belo zlato najbolj očitna izbira. Poleg belega zlata se za zaročne prstane uporablja še srebro ali platina. Platina je sicer najbolj plemenita kovina, vendar to pomeni, da je tudi precej dražja. Oblika zaročnega prstana naj bo čim bolj enostavna, čeprav jo običajno krasi tudi kakšen drag kamen; najbolj klasičen zaročni prstan je prav preprost obroček z belim diamantom. Seveda ni splošnega pravila glede izbire, saj naj bi zaročni prstan odražal tudi značaj ženske, ki ga bo nosila. Če je ta športnica po duši, ki ne nosi nakita ali pa nosi zgolj minimalistične kose, naj bo tak tudi zaročni prstan. Po drugi strani pa bo ženska, ki ceni visoko modo in bolj prefinjen nakit, veliko bolj navdušena nad unikatnim zaročnim prstanom z bolj zapletenim dizajnom in kombinirano uporabo kamnov.

Unikatni zaročni prstan

Kaj pa cena zaročnega prstana?

Cene zaročnih prstanov imajo velik razpon, saj je končna cena prstana odvisna od več dejavnikov. Med njimi so najbolj pomembni velikost zaročnega prstana, izbran material, cena dragega kamna, pa tudi obdelava oziroma oblikovanje. Najdražji material je platina, ki je večkratno dražja od belega zlata, med cenejše materiale pa spada srebro in druge plemenite kovine. Tudi dragi kamni imajo svojo ceno: naravni diamanti so najdražji, ker so najbolj obstojni in sčasoma ne izgubijo leska. Cenejši so cirkoni, ki so umetno narejeni in zato bolj dovzetni za praske. Na voljo so še drugi barvni dragi kamni, kot so safirji in topazi, ki so cenejši od diamantov, a dražji od cirkonov. Na koncu pa je potrebno upoštevati še oblikovanje: unikatni zaročni prstani resda niso najbolj običajni, vendar je lahko prav tak zaročni prstan popolno darilo za žensko, ki zelo ceni nakit.

Kje kupiti zaročni prstan

V času sodobne tehnologije je na spletu mogoče naročiti celo zaročni prstan, vendar se s tem prikrajšamo za doživetje, ki se (upajmo) zgodi le enkrat v življenju. Ko se odločamo torej, kje kupiti zaročni prstan, je dobro izbrati zlatarja, ki se svojim strankam zares posveti in jim pomaga pri tej pomembni odločitvi. V grobem lahko rečemo, da imajo manjši zlatarski ateljeji, kjer izdelujejo svoje kose nakita, bolj pristen stik s svojo ponudbo in da bo takšno tudi njihovo svetovanje. Po drugi strani pa imajo večje zlatarne običajno veliko bolj pestro ponudbo zaročnih prstanov, ki je v pomoč tistim, ki bi radi videli več modelov, preden se dokončno odločijo. Pri izbiri je moškim v pomoč tudi splet, kjer je mogoče najti in primerjati različne zaročne prstane, kar znatno olajša odločitev, za kakšen slog se odločiti in kje kupiti takšen zaročni prstan.

Diamantni zaročni prstan

Kje in kdaj je najboljša priložnost za zaroko?

Vsak moški si lahko čestita, ko se je dokončno odločil, kakšen zaročni prstan kupiti in kje. A s tem se pravo načrtovanje zaroke šele začne. Zaprositev za poroko je lahko kar se da romantično dejanje, ki se ga bomo še dolgo spominjali, zato ni vseeno, kje in kdaj moški pripravi presenečenje. Zagotovo pa ne bo narobe, če bo to storil ob koncu romantične večerje na kakšen pomemben datum za zvezo ali na kraju, ki ima za par prav poseben pomen. Pri tem je dobro slediti svojim občutkom, in ko pride primerna priložnost, svojo izbranko prijetno presenetiti s popolnim zaročnim prstanom in najlepšim vprašanjem ljubezni.

IMATE VPRAŠANJE?    


VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA   

PONEDELJEK - PETEK:                   
10.00h- 12.00h in 14.00h-17.00 ali             
po predhodnem dogovoru!     

       
SOBOTE:            
Po predhodnem dogovoru!