Predelava nakita

Velika večina med nami ima kos nakita na katerega je čustveno navezana, kljub temu pa ga ne nosi. Vzrokov za to je sicer več, toda ali ste vedeli, da lahko star nakit predelamo v novejši in modernejši kos? V takšnega, ki ga boste z veseljem nosili in pokazali prijateljem.

 

Si želite predelave starejšega nakita, ki ste ga prejeli od starih staršev?

Mnogi med nami imamo doma kakšen kos starega nakita, ki nam ga je poklonila babica, morda pa smo ga podedovali od dedka, ta pa še prej od svojega starega očeta. Mnogoteri od teh kosov ima morda simbolno oziroma veliko čustveno vrednost, morda nam je drag spomin na kakšen dogodek ali ljubo osebo. Velikokrat pa se zgodi, da nam ti kosi nakita niso pretirano všeč. Morda niso več moderni, morda pa nam preprosto niso všeč. Včasih so nam enostavno preveliki ali pa premajhni, torej niso nam prav.

V kolikor imate doma star, ali pa malo manj star, nakit, bi ga radi nosili, pa ga ne morete, potem vas vabimo, da ga prinesete v naš Zlatarski atelje Mengeš. Tam vas bova pričakala samostojni oblikovalec nakita in zlatarska mojstrica. Vaš nakit lahko predelamo, popravimo ali mu prilagodimo velikost.

Predelava starega nakita

 

Kako poteka naročilo za predelavo nakita

V kolikor se odločite za predelavo nakita, se skupaj posvetujemo o novi obliki, lahko nam prinesete tudi svojo izrisano predlogo. Predelava nakita sicer temelji na tem, da uporabimo material, ki je v nakitu že prisoten, v kolikor pa si želite modernejši videz oziroma nakitu kaj dodati, lahko pri nas izbirate med različnimi materiali, med belim, rumenim in rdečim zlatom, med srebrom, platino, jeklom in ostalimi kovinami, ponujamo pa vam tudi možnost izbire kristalov, emajla, koščkov lesa in usnja. Po meri vam bom izdelali nov, unikaten kos nakita.

V kolikor imate doma dva ali tri kose starega nakita, ki jih ne nosite več, pa bi si jih želeli znova nadeti, vam nudimo možnost predelave vseh kosov nakita v enga ali več kosov novega nakita. Pri nas, vam v en sam modernejši kos, lahko združimo tudi dva ali več starejših kosov.

Domišljiji lahko pustite prosto pot in nam predstavite svojo zamisel, lahko pa predelavo v celoti prepustite nam. V pomoč nam bo kakršnakoli zgodba povezana z nakitom. Morda bi radi združili svoja poročni in zaročni prstan ali pa bi radi presenetili ženo za Božič in ji poklonili prstan, ki je nastal kot predelava zaročnega in poročnega prstana ženine babice. Možnosti in rešitev je neskončno.

Kje in kako predelati star nakit v novega

 

Nekaj malega o zgodovini izdelave in predelave nakita

Ideja o izdelavi in predelavi nakita prav gotovo ni nova. Umetnost izdelovanja nakita sega več tisoč let v preteklost. V preteklosti je nakit lahko izkazoval visok položaj lastnika, rabljen je bil v duhovne namene, včasih kot talisman, morda je bil izdelan le za to, da se je lastnik lahko ponašal z dragocenim kamnom. Skozi čas in zgodovino so različne kulture oblikovale in izdelovale osebno okrasje iz tistih materialov, za katere so menile, da gre za nekaj lepega, posebnega in redkega. V zgodovini tako poznamo osebno okrasje narejeno iz lesa, iz školjk, koral, živalskih kosti, pa tudi dragih in poldragih kamnov.

Osebni nakit je bil pogosto priložen v grob pokojnika, česar pa dandanes ne počnemo več. Skozi zgodovino je tehnologija napredovala, ljudje odkrivamo vedno nove materiale za izdelavo nakita in izkopljemo vedno več dragih kamnov. Prav to je omogočilo, da danes lahko skorajda vsak kupi in/ali nosi žlahten nakit.

Popravilo in predelava starega nakita

 

Pomen nakita in njegove uporabe danes

Nakitu dandanes morda ne pripisujemo več magičnih in zdravilnih lastnosti, nam ne služi več kot talisman, prav tako večina svojega ekonomskega in socialnega položaja ne izkazuje več z nakitom. V ospredje stopa unikaten, osebni nakit, s katerim sporočamo zgodbo, občutke, lastno estetiko, prepričanja ipd. Morda ga izberemo glede na obleko in počutje. Ne glede na spremenjen odnos do nakita oziroma do njegove vloge, pa ostajajo kosi, ki imajo prav posebno čustveno vrednost.

V kolikor bi si želeli star nakit, ki morda predstavlja tudi družinsko zapuščino, predelati v nekaj novega in nosljivega nas pokličite na + 386 31 631 830, nam pišite info@zlatarski-atelje.com ali pa ga kar prinesite v naš Zlatarski atelje. Z veseljem vam bomo svetovali in pomagali.

IMATE VPRAŠANJE?    


VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA   

PONEDELJEK - PETEK:                   
10.00h- 12.00h in 14.00h-17.00 ali             
po predhodnem dogovoru!     

       
SOBOTE:            
Po predhodnem dogovoru!