POROČNI PRSTANI

18. 04. 2022

Aktualno

POROČNI PRSTANI

Plemenita kovina poročnega prstana ponazarja trajnost, večnost in zvestobo. Nevesta in ženin si poročne prstane izmenjata kot simbol zvestobe in trajnosti.

Poročni prstani imajo dolgo zgodovino. Začetki naj bi izvirali še iz časov starega Egipta. Prstani so bili spleteni iz rastlin, ki so rasle ob Nilu. Okrogli prstan je nosil simbol večnosti.

V zgodnjem Rimu so bili poročni prstani sprva železni, katerega težava je bila predvsem rja. Kasneje so jih izdelovali iz plemenitih kovin, predvsem iz srebra in zlata. Sodobna izmenjava poročnih prstanov se povezuje predvsem z zvestobo in zakonsko doto.

V Združenih državah in Kanadi so sprva poročne prstane nosile samo žene, kasneje se je navada prenesla tudi na moške.

V nekaterih državah nosijo poročne prstane na levi, v drugih na desni roki.

Samo v ZDA se letno porabi skoraj 20 ton zlata za izdelavo poročnih prstanov. Z oglaševanjem in industrijsko revolucijo so prstani postali dostopnejši širši množici in ne le premožnejšim slojem prebivalstva.

 

POROČNI PRSTANI V ZLATARSKEM ATELJEJU MENGEŠ

Leta 2005 se je odprl Zlatarski atelje Mengeš in eden od produktov, ki smo mu namenjali največ časa so bili tudi poročni prstani. Vendar nas ni zadovoljila klasika, ampak smo začeli razvijati svoj prepoznaven dizajn in kvaliteto. Prav tako smo začeli razvijati poročne prstane tudi v kombinaciji zlata v vseh barvnih odtenkih in različnih materialov. Les, akril, med prvimi smo kombinirali zlato s karbonom, ki je ena najbolj željenih kombinacij še danes.

POROČNI PRSTANI S KARBONOM

Kar zadeva barvne odtenke, so bili v zadnjem obdobju zelo popularni poročni prstani iz rdečega zlata, ali pa kombinacija z belim zlatom. Rdeče zlato je na prstu boj diskretno, prilagaja se praktično vsakemu tenu kože. Prstani so bili po večini malenkost širši, saj na širših prstanih detajli bolj pridejo do izraza. V nakit in poročne prstane v Zlatarskem ateljeju Mengeš vkujemo diamante različnih barv in oblik, kvaliteta le teh pa je stvar dogovora. Povečini se izbirajo beli briljanti, na željo stranke vkujemo lahko, črne, modre…….

Prihajajo novi trendi, predvsem v tujini, kjer se vračajo v modo poročni prstani, ki so nekoliko ožji. V modi so poročni prstani, ki so v celoti izdelani iz rumenega zlata, ali pa so kombinirani z belim zlatom. Priljubljeno je kanalno vkovanje v vzdolžni liniji ali počez. V kanalu je po navadi vkovanih vsaj  10 briljantov, v večini velikosti 1mm.

 

POROČNI PRSTANI Z BRILJANTI

Osnova poročnih prstanov je obroč, le ta pa je lahko izdelan v različnih tehnikah. Lahko je izdelan iz traku, cevi, lahko je ulitek… ena od opcij je izdelava iz pločevine, iz katere se z orodji izbije podložka, ki se jo nato obrne v nasprotno smer. To tehniko izdelave poročnih prstanov smo izbrali tudi v Zlatarskem ateljeju Mengeš. Po večini jo uporabljajo večja podjetja v Evropi, ki se ukvarjajo z izdelavo poročni prstanov. Material je praktično brez poroznosti in je izredno kompakten. 

Poročni prstani so lahko srebrni, lahko so izdelani iz platine, paladija… zlata, ki pa je lahko različnih barvnih odtenkov in čistine. Kar zadeva čistino največkrat uporabimo 14 karatno zlato, na izrecno željo 18 karatno.  Če gre za zlato, je le to lahko belo, rumeno, rdeče, opcija je ¨middle gold¨, kot mu pravijo Nemci. Gre pa za barvni odtenek, ki ni ne rumen, ne rdeč.

Večino prstanov izdelamo po željah stranke, saj stremimo k temu, da so prstani izdelani po željah mladoporočencev in niso serijski proizvod. Pripravljeni smo izdelati do treh brezplačnih  parov vzorcev, na podlagi katerih se nato izdela poročni par, ki naj bi povezoval mladoporočenca v dobrem in slabem.